Bezichtiging Hermannsdenkmal, Eksternsteine en Wewelsburg

Op 24 juli 2010 zijn vertrokken we op weg naar het stambeeld van Herman de Germaan, Eksternsteine en SS-museum Wewelsburg. Al vroeg vertrokken we met 3 auto’s vanuit het oosten van ons land. We waren met een groep kameraden afkomstig uit 3 verschillende windstreken van Nederland. Na ongeveer 3 uur rijden kwamen we aan in Detmold om het standbeeld van Herman de Germaan (Arminius) te bezichtiggen. Na een mooie route gelopen te hebben door een prachtige beboste omgeving zagen we het ontzettend grote beeld. Eenmaal aangekomen kochten we een kaartje om toegang te krijgen in het standbeeld. Vanaf daar kondenwe genieten van het schitterende uitzicht. Vanaf het beeld konden we naar verschillende steden en dorpen zien.

Informatie Arminius:

Standbeeld:

-De onderbouw van het beeld is 26,89 meter hoog.
-Het beeld van Arminius is 26,57 meter hoog.
-In totaal heeft het standbeeld een hoogte van 53,46 meter.

Arminius(Herman de Germaan) sterft op 37 jarige leeftijd in het jaar 19 na Christus.
Over zijn jeugd is weinig bekend, wel weten wij dat hij vloeiend latijs sprak en in het jaar 9 na Christus een vertrouweling van Varus, de gouverneur van Germania was.

Hoe arminius tot opstand is gekomen is niet echt bekend. De ontvoering van zijn vrouw Thusnelda door haar vader Segestes hebben hier wel in mee gespeeld.

Arminius is in positie om een opstand te beginnen, enerzijds door intensieve contacten met de verschillende stammen te onderhouden en anderzijds door het vertrouwen van Varus te winnen. Met het bericht dat verschillende stammen in opstand zijn gekomen, lokt hij Varus weg van de gebruikelijke route naar een smalle landstrook tussen de Kalkrieser Berg bij Osnabrück en het veen, zodat hij de lange en zwaarbepakte colonne in de flank kan aanvallen en de legionairs de keuze hebben tussen bergop aanvallen of het veen ingedreven worden, zonder tijd om zich te groeperen in slagorde.

Na deze eerste klap trekken de restanten van de drie legioenen verder. Echter in vijandelijk terrein, ver van de gebruikelijke route en zonder de hulp van Germaanse gidsen maken de Romeinen geen schijn van kans. Varus pleegt ten slotte zelfmoord en slechts een enkeling kan aan de slachting ontsnappen. Samen met de manschappen gaan de aquilae (adelaars) van het XVIIe, XVIIIe en XIXe legioen verloren.

Dit is de grootste ramp die de Romeinen ooit heeft getroffen sinds de invallen van de Cimbren en Teutonen. Augustus dwaalt ’s nachts door zijn paleis en smeekt de schim van Varus hem zijn legioenen terug te geven. De gehele bezettingsmacht van Germania is vernietigd en de Romeinen trekken zich terug op de Rijn.

In het jaar 19 biedt Adgendestrius, de leider van de Chatten, de Senaat aan Arminius te vergiftigen, als de Romeinen het vergif leveren. De Romeinen weigeren, zeggende dat zij slechts wraak zullen nemen met de wapens in de hand. Maar nadat de Romeinen waren vertrokken en Maroboduus verdreven, komt Arminius later in conflict met zijn stamgenoten, omdat hij de titel koning voor zich opeist. Men neemt de wapens tegen hem op en beide partijen hebben afwisselend succes. Uiteindelijk komt hij door verraad in eigen kring om het leven.

In de 19e eeuw was Arminius (‘Hermann der Cherusker’) symbool voor het Duits nationalisme. Het standbeeld genaamd Hermannsdenkmal werd tussen 1838 en 1875 in het Teutoburger Woud gebouwd.

 

Nadat we uitgekeken waren bij de Hermannsdenkmal zijn vertrokken naar de Eksternsteine.
Daar aangekomen volgden we de bordjes door een prachtig gebied richting de Eksternsteine.

Informatie Eksternsteine:

De Eksternsteine (steen van Egge) is een groep van grote rotsen. Het is niet bekend waar deze rotsen vandaan komen, ook omdat er in de nabije omgeveing helemaal geen rots gebied is. Er wordt wel gezegd dat dit waarschijnlijk door de ijstijd gekomen is. De Eksternsteine was ver voor de bezetting van het Christendom in Germania een plek om samen te komen voor de Germanen. Nadat de Christenen het gebied bezette zijn er verschillende afbeeldingen in de steen gebeiteld die laten zien dat er geen plek meer was voor de oorspronkelijke bewoners, de Germanen.

Als laatste hebben we Wewelsburg bezichtigd waar zich nu ook het enige SS-museum te wereld bevind.
Wewelsburg zelf was prachtig om te zien, het museum daar in tegen was op de spullen die er lagen na (uniformen, sieraden en het dagboek van H. Himmler), niet geweldig. Vooral het beleid wat er werd gevoerd was ronduit belachelijk en schandalig. Diverse Kameraden zijn eruit gezet vanwege uiterlijk.  De zaal met de Zwarte Zon afgebeeld in de marmeren vloer was voor ons het hoogtepunt.

Informatie Wewelsburg:

Wewelsburg is een kasteel in het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen, gebouwd in de vorm van een driehoek. Het is gebouwd tussen 1603 en 1609 door de prins van Paderborn. In 1934 heeft Heinrich Himmler Reichsführer SS het kasteel voor 100 jaar gehuurd.

Himmler bouwde Wewelsburg om tot Reichsführerschule voor toekomsitige SS officieren en het was het hoofdkwartier van de SS.

In de prachtige ridderzaal werd volgens Koning Arthur’s gebruik met 13 man vergaderd.

Onder de Nordturm, die verder uitgebouwd had moeten worden tot het ‘Mittelpunkt der Welt’, ligt de Gruft, een gewijde ruimte voor overleden SS-officieren.

In de Noordtoren bevindt zich de Gruppenführersaal (generaalszaal) en een crypte. De Crypte was bedoeld om o.a. begrafenisdiensten te houden voor hogere SS-officieren. Op de vloer van de Generaalszaal bevindt zich de Zwarte Zon van marmer.

We hebben de dag afgesloten met een lekkere maaltijd in een plaatselijk restaurant in Wewelsburg. Het was een hele mooie dag en absoluut voor herhaling vatbaar.

Door een verslaggever van Divisie Noordland.