Day of Honour 2014

becsulet napja 2014 zensiert

Sinds enkele jaren is Blood & Honour Nederland aanwezig op de Hongaarse “Becsület napja”.
Becsület napja oftewel Day of Honour is een herdenking voor de felle gevechten die hebben gewoed in eind 1944 – begin 1945, resulterend in 150.000 doden en vermisten, naast nog eens een 50.000 burgerslachtoffers.  Bij de slag om Budapest was ook Regiment Westland als onderdeel van de 5. SS Panzerdivision Wiking betrokken. In het Reg. Westland zaten meer dan 600 landgenoten, dus we mogen wel stellen dat wij Nederlanders ook ons deel hebben bijgedragen aan de strijd om het omsingelde Budapest te bevrijden. Helaas was deze prachtige stad niet meer te redden uit de klauwen van het Rode Leger.

B&H Nederland komt altijd een paar dagen te vroeg. Dat geeft tijd om kennis te maken met andere kameraden, die vanuit heel Europa vandaan komen om de herdenking bij te wonen.
Waar vorig jaar de avond ervoor nog Irminsul uit Spanje spontaan optrad in een kroeg, werd dit jaar een heuse balladenavond gehouden. Dit keer was het de beurt aan Liedermacher Tobias uit Duitsland en Turul Nemzetség uit Hongarije. Met een opkomst van een kleine 100-150 man kunnen we spreken van een succes en mogelijk een goede basis voor een nieuwe traditie.
1656393_1465501800340006_1938079094_n
De volgende dag was het dan zover. De herdenking. Sinds 2010 mag de herdenking niet meer op het Heldenplein gehouden worden. Dit zal ongetwijfeld onder grote druk van de Europese Unie zijn.
Dit jaar werd het boven in het kasteel gehouden. Hoewel we niet ver weg zaten van het verzamelpunt was het toch lastig te bereiken. De Leeuwenbrug was namelijk afgesloten en een groot deel van de wijk aan de andere kant, wegens een bommelding. Via een flink stuk omlopen kwamen we dan aan op de locatie van de herdenking. Daar werd als vanouds met veel muziek en veel vlaggen de herdenking eervol bijgewoond door een kleine 1000 man. Na het leggen van kransen door de vele aanwezige organisaties werd de herdenking beëindigd. Er werd nauwelijks tegenstand geboden door linkse criminelen en waar er wel tegenstand was, werd dit vakkundig door de politie van de straat geveegd.

1926630_1465494513674068_1826480367_n

Na de meer dan geslaagde herdenking kregen we nog het adres van het concert.
Tijdens dit concert speelden Titkolt Ellenállás, Árpád Vére, Kitörés en Vanguard.
Helaas was net als bij de herdenking alles in het Hongaars, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na het concert werden we door vele Hongaarse kameraden bedankt voor onze komst.
Ze blijven zich verbazen over het feit dat Blood & Honour Nederland keer op keer de lange reis maakt naar Hongarije om aanwezig te zijn met onze banner.
Voor ons spreekt het echter vanzelf. Immers zijn we (en waren we) in deze strijd aan dezelfde zijde.

Blood & Honour Nederland wilt graag B&H Hongarije bedanken voor de gastvrijheid en de goede organisatie en verder alle andere kameraden uit Duitsland, Engeland, Schotland, Zweden, Spanje en Tsjechië bedanken voor hun aanwezigheid. Samen hebben wij met deze plechtige herdenking onze gevallenen van Budapest herdacht die destijds alles gegeven hebben in de grote strijd tegen het bolsjewisme.
Ewig lebt der Toten Tatenruhm!