Day of Honour 2015

Zoals altijd is een delegatie van B&H Nederland aanwezig op het Hongaarse Day of Honour. Day of Honour is een gedenkdag voor de gevallen Hongaarse en Duitse soldaten in de slag om Budapest. Budapest was het laatste bolwerk voor Berlijn en daarom was de stad van cruciaal belang. Maar liefst 46 dagen duurde de slag en dat resulteerde in zware verliezen. Tussen 99.000 en 150.000 dode of vermiste soldaten aan de Hongaars-Duitse kant. Naast ook nog eens een tragische 40.000 burgerslachtoffers. Russische en Roemeense troepen (die zich gedurende de oorlog als verraders tegen Duitsland keerde, na jarenlang samengewerkt te hebben), hebben tevens grote verliezen geleden.

Menigeen zou zich afvragen waarom wij Nederlanders er voor kiezen zulk een afstand te reizen voor een Hongaarse herdenking. Zij zijn zich er niet van bewust dat in en rondom Budapest ook de 5e SS Pantserdivisie “Wiking” gevochten heeft. Daarvan is bekend dat er vele landgenoten zaten, zowel binnen als buiten Regiment “Westland”. Het is dus niet onrealistisch dat vele goede vaderlanders zijn gestorven voor de verdediging van het rijk. Daarnaast zijn Nederland en Duitsland door bloed en aarde verbonden en beschouwen wij Duitse slachtoffers als onze eigen slachtoffers. Het feit dat, net als in de 1e wereldoorlog, Hongarije zich tot het bittere eind een ware bondgenoot is gebleken, helpt ook mee aan ons zwak voor dit land.

Wij, van B&H Nederland, kiezer er voor om enkele dagen eerder te gaan om alle kameraden uit heel Europa te ontmoeten. Op de vrijdagavond, de avond voor Day of Honour werd voor de tweede maal op rij een balladenavond georganiseerd.

Op zaterdagochtend, de dage van de herdenking, heeft B&H Hongarije 2 bussen geregeld, naar Dég. Dég is een klein plaatsje, ongeveer anderhalf uur rijden van Budapest. Wat Dég achter zo bijzonder maakt is het monument dat daar staat. Het is namelijk een monument specifiek voor de 1e SS Pantserdivisie “Leibstandarte Adolf Hitler” en de 12e SS Pantserdivisie “Hitlerjugend” die daar samen in en rondom Dég zware verliezen hebben geleden. De graven raakten na Russische bezetting in de vergetelheid en de eigenaar van het kasteel zette daarom jarenlang stoeltjes op precies de plek van de graven, zodat bezoekers er nog altijd aan herinnerd zouden blijven. In 1993 besloot de toenmalige burgemeester van Dég dat een monument ter nagedachtenis op zijn plaats zou zijn. Het resultaat is een prachtig muurtje, met daarop in marmeren plakkaten, de wapens van beide divisies en de tekst “Ihre Ehre heiss Treue”, naar de lijfspreuk van de SS “Meine Ehre heisst Treue”. Een prachtige herdenking met wat lezingen van onder andere kameraden van “der III. Weg” uit Duitsland werd gehouden, ter ere van onze helden.

Het is 70 jaar geleden dat deze slag is gevoerd en daardoor zou het meteen een belangrijke herdenking worden. Echter heeft de Hongaarse justitie onder dwang van de Europese Unie alle 20 herdenkingen door heel Budapest verboden. We hebben nog geprobeerd met tourbussen het kasteel te bereiken, waar aanvankelijk onze herdenking zou zijn, maar daar werden we bijna gearresteerd en na veel schrijfwerk over onze paspoorten werden we onder flinke politiebegeleiding verdreven van het kasteel. We hebben toen op een privé locatie alsnog de herdenking gehouden, waarna er een concert gegeven werd.

Goed bekeken is niet de hele reis naar Budapest een succes geweest, maar de bezichtiging van het prachtige monument in Dég heeft daar ook weer veel aan goed gemaakt. We hopen dan ook dat volgend jaar de herdenking wel door kan gaan. Zo niet, dan hebben we altijd nog de keuze om de Mars van de Vrijheid te gaan lopen, maar een mars van 50 kilometer, vergt nog wel wat oefening.